Speech van onze voorzitter van de VZW

Afgelopen vrijdag 22 januari zorgde onze voorzitter, Pieter Merckaert,  naar jaarlijkse nieuwjaarstraditie tijdens de VZW vergadering terug voor een speech. Deze kan u hieronder integraal lezen:

Pieter Merckaert speecht

 

Beste Chirosympathisanten,

Zoals iedereen wel weet, is onze chiro een jeugdbeweging. Dit woord wil ik graag eens verduidelijken. Jeugdbeweging bestaat uit het woord jeugd en beweging. Dit kunnen we dan opnieuw samen voegen in een activiteit namelijk “jeugd IN beweging”. Maar laat ik het eerst even hebben over “jeugd” want dit is het hoofdbestanddeel van de chiro.

 

Als we spreken over jeugd dan hebben wij het vooral over kinderen tussen de 7 jaar en de 17 jaar. En wat doet die jeugd 75% van hun tijd? Inderdaad, bewegen. Dit doen zij door zich te amuseren, ieder op zijn of haar manier. De ene gaat sporten, de andere gaat naar kunstacademie, nog andere gaan naar een jeugdbeweging en sommigen doen dit alles gecombineerd. De jeugd heeft dus duidelijk nood aan beweging en ontspanning.

 

De bedoeling is dus dat de kinderen plezier maken, zich kunnen ontspannen samen met anderen. Spelletjes en activiteiten waar hun creativiteit naar boven kan komen, geven aan de jeugd ook een zeker zelfvertrouwen. Bij ons in de chiro kunnen de kinderen zich ontspannen samen met hun leeftijdsgenoten in hun specifieke afdeling. Zij leren er samen zijn en samen spelen in alle omstandigheden en voor meer dan gewoon maar één uurtje.

 

Op de weekends en kampen leren zij samen spelen in een veel minder vertrouwde omgeving. Zij komen er in aanvaring met het ochtend-, middag- en avond humeur van hun vrienden en ook van hun leiding. Ook dit behoort tot de algemene ontwikkeling van de jeugd. Samen spelen of werken met oudere of jongere kinderen is voor sommigen een bijkomende opdracht binnen de chiro.

 

Tot de jeugd behoren ook nog de jong volwassenen vanaf 16 jaar. Ook zij hebben een rol binnen de ontwikkeling van zichzelf en de anderen. Zij kunnen soms al meer verantwoordelijkheid nemen bij het organiseren van activiteiten. Dit moet uiteraard samen gaan met de factor plezier. Een verantwoordelijkheid nemen is iets wat niet zomaar voor iedereen is weggelegd. Sommigen kunnen dit onmiddellijk en anderen hebben daar enige jaren voor nodig. Ook dit wordt geleerd in de chiro door de taak van leiding te aanvaarden. De leiding behoort dan op zijn beurt tot de volwassen jeugd.

 

Het 2de deel van het woord is beweging. Bewegen is steeds een verandering. Voortdurend is het individu in beweging. Niet alleen lichamelijk bij de activiteiten maar ook geestelijk, verstandelijk door de omgang met anderen tijdens deze activiteiten. Dit kan zeker gemerkt worden bij de overgang naar een oudere afdeling. Hoe fier zijn ze dan niet? Deze verandering wordt telkens nog eens gestimuleerd door de ouderen die hen opvangen en mee laten verder groeien in hun andere leefwereld.

Ook bij de leiding is er steeds beweging, verandering. De ouderen geven hun kennis en ervaring door aan de jongere leiding en zetten later dan een stap opzij voor de nieuwkomers die op hun beurt alles kunnen leren. Elk individu zal deze kennis en ervaring verder uitbouwen volgens zijn of haar eigenheid. En zo ontstaat elke nieuwe leidingsploeg een andere visie over het leiding geven. Elk jaar hebben we dus een andere leidingsploeg.

 

Zelfs in de chirofamilie is er beweging nodig. Zowel op het vlak van infrastructuur als op het vlak ondersteuning naar de leiding toe. Bij kookouders, VB’s en Raad van Bestuur worden kennis, ervaring en gewoontes doorgegeven en door de nieuwe leden geïnterpreteerd en uitgevoerd naar hun eigenheid. Op die manier kunnen we hier dan ook spreken van beweging en verandering in de chiro.

 

Ook op alle andere vlakken moet er beweging zijn. Vernieuwingen en veranderingen geven de werking van de chiro de kans om te evolueren en mee te gaan met de hedendaagse maatschappij met haar snelle veranderingen.

 

Volgens mijn gevoel mag ik zeker beweren dat onze chiro, van de jongste spruit tot de oudste binnen de chirofamilie, steeds open staat voor deze veranderingen. Ik hoop dan ook dat onze chirowerking in het algemeen, deze manier van werken nog vele jaren mag verder zetten.

 

Ten slotte wil ik alle nieuwe mensen die zich willen engageren binnen onze werking, veel plezier, veel creativiteit en een goede samenwerking toewensen. Dit wil ik alvast inzetten met een uitnodiging op onze nieuwjaarsreceptie.

Dank u.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.