Het jaarthema van 2016-2017: Chirocycle

chirocycleDrie woorden: precycle, recycle en upcycle. Of in één woord: minder verspillen! Minder verspilling van eten, van materiaal, van water, van energie en van grondstoffen.  Hoe? Door afval te vermijden, spullen te hergebruiken, of van iets ouds iets nieuws te maken. Door te kringlopen dus.

Concreet: we zetten leiding en leden ertoe aan om zo weinig mogelijk voedsel, energie, water en ander materiaal te verspillen. We sensibiliseren Chirogroepen en zetten hen creatief aan het werk.

We leggen de nadruk op drie manieren van ‘-cycling’. We maken onze leiding en leden ervan bewust dat je met afval en oud materiaal heel wat meer kunt doen dan afvoeren naar het containerpark. Ja, dat je die afvalberg zelfs kunt vermijden. En niet zoals je dat op school leert, maar om er zelf creatief mee aan de slag te gaan.

 


Drie manieren van ‘-cycling’

chirocycle-blik_transparant
Precycling
: afval verminderen door het te vermijden. Je wordt weleens verleid om goedkope gadgets te kopen voor spelen of als kampaandenken: onnodig afval dat gemakkelijk vermeden kan worden. Maar ook: voedsel voor op kamp kopen met zo weinig mogelijk verpakking, het kampdecor integreren in de kampplaats, enz.

 

chirocycle-brik_transparant
Recycling:
materiaal hergebruiken. Dat kan je ruim zien: van afval sorteren tot bepaalde materialen hergebruiken (bv. bekertjes op fuiven). Veel Chirogroepen gooien het afval allemaal in een grote container. Wat ze vaak niet weten, is dat gemeenten ook aparte containers kunnen voorzien voor papier/karton, pmd en restafval.

 

chirocycle-frigo_geupcycled_transparant
Upcycling
: oude materialen hergebruiken om er iets nieuws mee te maken. Vaak hebben Chirogroepen al een schat aan knutselmateriaal voorhanden zonder dat ze het weten. Kroonkurken worden juweeltjes, oude kleren worden omgetoverd tot een originele kussensloop, oude palletten worden nieuwe meubels voor in het lokaal, enz.

 


chirocycle-oma_en_opa_gsm_transparantOntdek meer:

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.